- Βαρβαρέσος, Κυριάκος
- (Αθήνα 1884 – 1957). Οικονομολόγος. Άρχισε τη σταδιοδρομία του το 1911 ως υπάλληλος του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, το 1918 διορίστηκε έκτακτος καθηγητής της πολιτικής οικονομίας στη νομική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και το 1923 έγινε τακτικός καθηγητής, όπου δίδαξε έως το 1940. Το 1936 εξελέγη μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Κατά το χρονικό αυτό διάστημα δημοσίευσε διάφορες επιστημονικές εργασίες, μεταξύ των οποίων μπορούν να μνημονευτούν: Η Θεωρία του πληθυσμού, Στατιστική και Οικονομική, Αι οικονομικαί διατάξεις της συνθήκης των Βερσαλλιών, Η ρήτρα του μάλλον ευνοούμενου κράτους, Πολιτική Οικονομία κ.ά. Παράλληλα ασκούσε καθήκοντα οικονομικού συμβούλου της Τράπεζας της Ελλάδος, της οποίας έγινε υποδιοικητής και το 1939 διοικητής. Κατά την περίοδο της μεγάλης οικονομικής κρίσης του μεσοπολέμου, που έπληξε και την Ελλάδα, χρημάτισε υπουργός Οικονομικών στις κυβερνήσεις Αλεξάνδρου Παπαναστασίου και Ελευθερίου Βενιζέλου (1932) και με την ιδιότητα αυτή εισήγαγε αριθμό δραστικών μέτρων για τη διάσωση της οικονομικής ισορροπίας της χώρας. Το 1941 ακολούθησε την κυβέρνηση στη Μέση Ανατολή και στο Λονδίνο και, με την ιδιότητα του υπουργού Οικονομικών και διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, εκπροσώπησε την Ελλάδα στις μεγάλες οικονομικές και νομισματικές διασκέψεις (του Μπρέτον Γουντς, για την ίδρυση της UNRRA κ.ά.). Μετά την απελευθέρωση, επανήλθε το 1945 στη διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος και έγινε υπουργός Εφοδιασμού και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Π. Βούλγαρη. Παραιτήθηκε την 1η Σεπτεμβρίου 1945 και εγκαταστάθηκε στις ΗΠΑ, όπου διετέλεσε σύμβουλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου έως τον θάνατό του.
Το 1951 ήρθε στην Ελλάδα, μετά από πρόσκληση της κυβέρνησης Νικολάου Πλαστήρα και Σοφούλη Βενιζέλου, για να βοηθήσει στην προσπάθεια επίλυσης των οικονομικών προβλημάτων. Συνέταξε για τον σκοπό αυτό εμπεριστατωμένη έκθεση «επί του οικονομικού προβλήματος της Ελλάδος», της οποίας το κύριο συμπέρασμα ήταν ότι «η αποκατάστασις νομισματικής σταθερότητος είναι απαραίτητος προϋπόθεσις, όχι μόνον διά την εξυγίανσιν της οικονομικής και κοινωνικής καταστάσεως της χώρας, αλλά και διά την πραγματικήν βελτίωσιν της θέσεως των οικονομικώς ασθενών». Ο Β. είχε προτείνει σειρά ριζικών μέτρων, για αρκετά από τα οποία είχε παραδεχτεί ότι ήταν αντίθετα προς τις θεωρητικές πεποιθήσεις του, αλλά «υπό ειδικάς συνθήκας», οι οποίες έχουν δημιουργηθεί, «θα είναι τα περισσότερο αποτελεσματικά». Μεταξύ των προτάσεών του ήταν και υποδείξεις για την υποτίμηση της δραχμής και την αύξηση της αξίας της νομισματικής μονάδας, στις οποίες βασίστηκε η απόφαση για την αναπροσαρμογή του Απριλίου 1953 με βάση το δολάριο.
Ο Κυριάκος Βαρβαρέσος, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών από το 1918 έως το 1940 και διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος.
Dictionary of Greek. 2013.